DY.fi
» etusivulle
» nimikysely
» päivitysohjelmat
» lyhyet linkit
Apua vailla?
» FAQ
» tietosuojasta
» palaute
Uutisia

25.04.2018

- Määräaikaishuolto

14.02.2012

- Päivityksiä ja bugikorjauksia

19.04.2010

- Päivitykset suoritettiin lauantaina 17.4.2010

16.04.2010

- Katkoksia palvelussa 16-18.4.2010

31.07.2007

- Dynaaminen nimipalvelu Assembly '07 PartyNetissä

23.12.2006

- Nimipalvelinongelma korjattu


Tervetuloa Kielivalinta
» ei sisäänkirjautuneena - kirjaudu » in english

FAQ - Usein Kysytyt Kysymykset
 1. Mikä dy.fi on?

  dy.fi on ilmainen dynaaminen nimipalvelu (Dynamic DNS) suomalaisille käyttäjille.

 2. Mitä on dynaaminen DNS?

  dy.fi tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden varata viisi domain-nimeä dy.fi-verkkotunnuksen alta ja osoittaa ne haluamiinsa IP-osoitteisiin tai WWW-sivustoihin. Voit helposti ja automaattisesti osoittaa nimen koneeseen, jonka IP-osoite on dynaaminen ja vaihtelee ajoittain.

  Palvelu mahdollistaa esimerkiksi WWW- tai tiedostopalvelimen pitämisen kotikoneella, jonka IP-osoite vaihtelee tai jonka nimi on huikean pitkä ja hankalasti muistettava.

  Vaihtoehtoisesti nimen voi ohjata kotisivuille, joiden osoite on pitkä tai muuten hankala. Mikäli siirrät sivusi uudelle palvelimelle, dy.fi-nimen voi helposti kääntää uuteen osoitteeseen.

  Toiminnallisuudet on yhdistetty niin, että silloin kun nimeä ei ole osoitettu nimipalvelussa käyttäjän IP-osoitteeseen, WWW-selaimet edelleenohjataan sivuillesi, mikäli olet määritellyt sivujesi osoitteen palveluun.

  Uutena ominaisuutena tuemme nyt myös sähköpostin ohjaukseen käytettäviä MX-tietueita ja IPv6 AAAA-tietueita.

 3. Paljonko palvelu maksaa?

  Ei mitään. dy.fi on ilmainen, ainakin toistaiseksi. Palvelua pyöritetään harrastuspohjalta, kuluja ei juuri ole, mutta eipä ole tulojakaan.

 4. Minulla on ongelma tai kysymys. Kuka voisi auttaa?

  Kysy ensin kaverilta tai toiselta kokeneemmalta dynaamisen nimipalvelun käyttäjältä. Koska palvelun pyöritys on harrastustoimintaa, ja pidämme enemmän koodaamisesta ja ATK:n säätämisestä kuin asiakaspalvelutyöstä, meillä ei ole mahdollisuutta tarjota täysipäiväistä asiakaspalvelua. Olemme kuitenkin toistaiseksi ehtineet vastata hyvin kaikkiin tulleisiin kyselyihin, koska palvelun helppokäyttöisyydestä johtuen niitä on tullut kovin vähän. Usein kysyttyihin kysymyksiin vastataan tässä dokumentissa.

 5. dy.fi on rikki! Löysin bugin! Minulla on idea palvelun kehittämiseksi!

  Jos se hajoaa, saat pitää kaikki palaset. Mitään takuita palvelun toimimisesta ei ole, mutta bugeista ja vioista voi toki raportoida palautelomakkeella. Koetamme toki korjata palvelussa esiintyvät viat ensi tilassa. Jos kehitysideasi on hyvä, saatamme hyvinkin toteuttaa sen ennen pitkää!

 6. En ole kytkeytyneenä suomalaiseen verkko-operaattoriin. Miksen voi käyttää dy.fi:n palveluita?

  · dy.fi, kuten .fi-verkkotunnus ylipäätään, on suunnattu suomalaisille käyttäjille.

  · Haluamme rajoittaa mahdollisten käyttäjien määrää. Resurssimme ovat rajalliset.

  · Haluamme rajoittaa mahdollisten väärinkäytöksien määrää. Suomessa toimivien väärinkäyttäjien tavoittaminen on helpompaa verkko-operaattorien lähes toimivien väärinkäytöksiä seuraavien abuse-ryhmien ansiosta, ja tarvittaessa myös viranomainen voi tavoittaa oikein harmillisen väärinkäyttäjän.

  Maailmalla on useita dynaamista DNS-palvelua koko maailmalle tarjoavia puljuja, kirjoita vaikka 'dynamic dns' Googleen löytääksesi kourallisen.

 7. Olen kytkeytyneenä suomalaiseen verkko-operaattoriin. Miksi dy.fi väittää muuta?

  Kun yrität luoda käyttäjätunnusta tai osoittaa varaamasi nimeä IP-osoitteeseen, tarkistamme IP-osoitteen RIPEn tietokantaa vasten. RIPE on organisaatio, joka jakaa IP-osoitteita käyttäjille (ISP:t, yritykset ja muut Internettiin kytkeytyneet organisaatiot) euroopassa.

  Voidaksesi käyttää dy.fi:n palveluita, IP-osoitteesi täytyy olla rekisteröity käytettäväksi Suomessa RIPE:n tietokannan mukaan. Toisin sanoen, "inetnum"-objektin "country"-kentän arvona täytyy olla "FI". Kirjoita IP-osoitteesi RIPE Whois-työkaluun hakeaksesi inetnum-objektin RIPEn tietokannasta.

  RIPEn tietokanta ei kaikilta osin vastaa totuutta. Esimerkiksi brittiläinen organisaatio voisi varata suuren blokin IP-osoitteita, asettaa country-kentän arvoksi GB ja silti käyttää suuren blokin pientä palasta Suomen konttorillaan. Suomalainen operaattori voi yhtä hyvin käyttää osoitteitaan myös ulkomailla. Emme välitä tästä pienestä epätarkkuudesta - jos RIPE-tietosi eivät ole kohdallaan, harmin paikka.

  Päivitämme kopiomme RIPEn tietokannasta kerran viikossa, uudet osoitevaraukset alkavat toimimaan maanantaiaamuisin.


 8. Kuka käytti tätä dy.fi-nimeä?

  Käytä nimikyselytyökaluamme tarkistaaksesi mihin IP-osoitteeseen nimi oli osoitettu haluamanasi aikana. Emme tiedä kuka osoitetta käytti. IP-osoitteen käyttäjäorganisaation yhteystiedot löydät RIPEn tietokannasta (RIPE Whois).

  Jos dy.fi:n käyttäjä on aiheuttanut sinulle harmia, vaihtoehtosi ovat:

  · Juttele käyttäjän ISP:n abuse-ryhmälle. Heitä saattaa kiinnostaa jutella käyttäjälle, jos käyttäjä on rikkonut ISP:n käyttöehtoja. He saattavat jopa sulkea häirikön liittymän, jos häiriköinti on toistuvaa. ISP ei kuitenkaan todennäköisesti saa paljastaa sinulle käyttäjän henkilöllisyyttä (kiitos Suomen asiallisen tietosuojalainsäädännön).

  · Jos häiriköinti on oikeasti vakavaa, tee rikosilmoitus. Lokit tarkkoine aikaleimoineen ja IP-osoitteineen yhdessä ISP:n tietojen kanssa kanssa ovat hyvää todistusaineistoa. Vuonna 1998 17-vuotias helsinkiläinen nuorimies etsi porttiskannerilla avoimia proxyjä (niitä löytämättä), ja hänet tuomittiin "tietomurron yrityksestä ja tietoliikenteen häirinnästä" 75 000 markan vahingonkorvauksiin, korkoineen. Korkeimman oikeuden ratkaisu on mielenkiintoista lukemista.

  dy.fi:n ylläpito ei voi auttaa sinua näissä asioissa, ainoa asia mitä oikeasti tiedämme, on käyttäjän IP-osoite. Emme ole vastuussa käyttäjiemme toimista.

 9. Kuinka nopeasti dy.fi:n päivitykset astuvat voimaan?

  Lyhyt vastaus: Yleensä sekunneissa.

  Tekninen vastaus: Päivitykset lähetetään nimipalvelimillemme tyypillisesti alle 5 sekunnissa. Käytämme 30 sekunnin TTL-arvoa ja 5 sekunnin negatiivista TTL:ää, joten nimipalvelimet muistavat onnistuneiden kyselyiden tulokset 30 sekuntia ja epäonnistuneiden tulokset 5 sekunnin ajan.

  Toisin sanoen, jos kysyt nimipalvelusta nimeä, joka ei ole osoitettu IP-osoitteeseen, kyselyn tulos jää käyttämäsi nimipalvelimen välimuistiin 5 sekunniksi. Jos osoitat nimen osoitteeseen tänä aikana, muutos näkyy sinulle vasta viiden sekunnin kuluttua. Jos vapautat nimen tai käännät sen osoittamaan toiseen IP-osoitteeseen, muutoksen päivittyminen joka paikkaan voi kestää puoli minuuttia.

  Muutokset uudelleenohjauksiin WWW-sivuille tulevat voimaan välittömästi.

 10. Käytän WWW-proxyä ja dy.fi-nimeni osoittaa proxyn IP-osoitteeseen. Mikä neuvoksi?

  Mikäli välityspalvelin on konfiguroitu selaimeesi, lisää domain dy.fi ohitettavien listaan ("no proxy for..."). Mikäli olet niinsanotun läpinäkyvän proxyn takana (transparent proxy), surffaa dy.fi-palveluun joko SSL-suojatulla yhteydellä osoitteessa https://www.dy.fi/ tai suojaamattomalla yhteydellä yläporttiin osoitteessa http://www.dy.fi:8180/.

 11. Sähköpostiosoitteeni vaihtuu. Kuinka vaihdan uuden osoitteeni dy.fi-palveluun?

  Osoitteen vaihtaminen tapahtuu parhaiten seuraavasti:

  1. Luo uusi dy.fi-käyttäjätunnus uudella sähköpostiosoitteella.
  2. Kun uusi tunnus on aktivoitu, kirjaudu palveluun vanhalla sähköpostiosoitteella ja poista vanha käyttäjätunnus. Käyttäjätunnuksen poistaminen vapauttaa varatut nimet automaattisesti ja välittömästi, joten nimiä ei tarvitse poistaa yksitellen.
  3. Kirjaudu palveluun uudella käyttäjätunnuksella ja varaa nimet uudelleen.

 12. Kuinka pian käyttämättömät nimet vapautetaan ja poistetaan? Entä käyttäjätunnukset?

  Kun nimen osoitusta IP-osoitteeseen ei päivitetä 7 päivään, se vapautetaan (nimi poistetaan nimipalvelusta). Mikäli nimelle on määritelty uudelleenohjaus WWW-sivuille, ohjaus tulee tällöin voimaan.

  Kun nimeä ei ole käytetty lainkaan 30 päivään, se poistetaan dy.fi:n tietokannasta ja muut käyttäjät voivat varata sen. WWW-uudelleenohjaukseen tulleet haut nollaavat tämän kellon.

  Kun käyttäjätunnusta ei ole käytetty dy.fi:n www-sivuilla tai nimen osoituksen päivittämiseen 60 päivään, eikä sillä ole enää yhtään nimeä varattuna, tunnus poistetaan.

 13. Kuinka käytän dy.fi-palvelua oman domainini kanssa?

  dy.fi tarjoaa tällä hetkellä nimiä vain yhden verkkotunnuksen alta, mutta mikään ei estä sinua tekemästä oman domainisi alla olevasta nimestä aliasta varaamallesi dy.fi-nimelle. Varaa dy.fi-nimi, ja lisää oman domainisi zone-tiedostoon rivi:

  omanimi.omadomain.org. IN CNAME omanimi.dy.fi.

  Tämän jälkeen omanimi.omadomain.org:iin kohdistuneet kyselyt palauttavat sen IP-osoitteen, johon omanimi.dy.fi kulloinkin osoittaa. Tämä temppu ei toistaiseksi toimi URL-uudelleenohjauksen kanssa!

 14. Kuinka saan muutettua reverse-kyselyjen tulosta? Kuinka saan dy.fi-nimeni näkymään hostinani irkissä?

  Reverse-zonet ovat vain kyseisten IP-osoitteiden haltijoiden muutettavissa, mikä on ihan hyvä asia tietoturvamielessä. Yritysliittymissä yritys voi itse hallinnoida tietoja tai komentaa ISP:tään säätämään tiedot halutun näköiseksi, mutta kuluttajaliittymissä nimet ovat tyypillisesti ISP:n asettamia eikä asiakas pääse niihin vaikuttamaan. Eikä tälläkään palvelulla näin ollen ole mahdollisuutta niihin koskea.

  Syynä ISP:iden nihkeyteen toteuttaa dynaaminen reverse-tietojen muuttamismahdollisuus on marginaalinen kysyntä - tietoturvallinen ratkaisu joka selviäisi suuresta käyttäjämäärästä olisi työläs toteuttaa, sitä käyttäisi vain kovin harva, ja useimmat näistä käyttäjistä eivät olisi valmiita maksamaan toteuttamisesta koituneita kuluja. Jotkin pienemmät ISP:t ovat kyllä tarjonneet käyttäjän valitsemia reversejä, lähinnä staattisten IP:iden yhteydessä.dy.fi powered by Hessu's Damn Good Software
4897 nimeä · 3169 käyttäjää, 1 uutta tänään, 47 kirjautuneena
tilastoja · changelog · abuse at dy dot fi · appelsiini.org